Thursday, June 10, 2010

Talam Seri Muka


Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
700 gm beras pulut ( rendam 6 jam )
500 ml santan cair
1/2 tsp garam
Cara:
1. Toskan beras pulut , masukkan ke dalam loyang 10 x 10 inci
2. Masukkan santan cair yang sudah dicampur garam
3.Kukus pulut hingga kembang / masak.
Lapisan Atas
5 biji telur ( A )
600 ml santan pekat
350 gm gula pasir
30 gm tepung jagung
60 gm tepung gandum
2 tsp pandan emulco
( kalau tak cukup hijau boleh tambahkan pewarna hijau dan kuning limau untuk warna yg cantik)
* tepung tadi boleh dilebihkan 8-10gm(kalau perlu )
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga naik wap.
2. Turunkan pulut dan tekan padat.Bancuh 1 tbsp tepung jagung dgn 2 tbsp air, sapu rata di atas
permukaan pulut. Kukus sebentar.
3. Tuang adunan tadi dan kukus semula lebih kurang 25 minit / hingga masak.
Sumber : Azimah Mansor
( tapi ada bahan yang saya dah ubah sikit )
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment