Wednesday, October 20, 2010
Resipi Krim Puff
Bahan untuk puff
100 ml air
45 g butter
60 g tepung gandum ( ayak )
2 biji telur
Cara:
1. Panaskan oven 200 darjah selsius . Alas dulang oven dgn aluminium foil dan sapu dgn minyak.
2. Masak air dengan butter hingga mendidih.Bila sudah mendidih padamkan api.
3. Masukkan tepung dan kacau dengan cepat.
4. Panaskan semula adunan dengan api yang sederhana dan kacau hingga jadi doh dan kelihatan seperti kepingan nipis terbentuk. Padamkan api.
5. Masukkan telur dan kacau cepat-cepat. ( Boleh juga masukkan ke dalam pemutar dan gunakan kelajuan tinggi. Pukul hingga sebati dan agak pekat )
6. Gunakan piping bag dan tekankan ke atas dulang tadi. Spray dengan air / renjiskan air pada adunan yang telah di piping .
7. Bakar - 200 darjah ( 15 minit ) dan kemudian 180 darjah ( 15 minit )
Bahan krim:
35 g tepung kastad
1 1/2 cawan air
1 cawan susu sejat penuh krim
5 sudu besar gula
1 biji kuning telur
7 g mentega / marjerin
1/2 sudu teh essen vanilla
Cara :
1. Masukkan semua bahan. Masak di atas api sambil kacau hingga pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment