Ayam masak lemak cili api yang kat bawah tu style KetuharPanasYatie ya. Mungkin bahan2nya berbeza tak seperti yang tuan2/puan2 buat. Sebabnya saya pakai letak saja bahan dan tak pernah belajar cara memasak masak lemak cili api yang sebenarnya. Tapi anak2 hari tu suka. Licin seekor ayam ...
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam tua/pencen ( dipotong kecil)
1/2 kg santan ( masa memasak nanti campurkan dengan air mengikut kepekatan yg diperlukan)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji cili merah
15 bili cili api ( nak pedas boleh tambah )
1 cm kunyit hidup
2 keping asam gelugur
1 sudu kerisik
garam
gula
3 batang serai diketuk
6 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
Cara:
1. Bawang merah , bawang putih , cili merah ,cili api , kunyit, halia dikisar sehingga hancur.
2. Masukkan ayam ke dalam periuk dan tuangkan bahan yang telah dikisar. Tambahkan 1/2 liter air ke dalam ayam tadi . Masakkan ayam sehingga empuk. Kalau masih keras tambahkan air lagi , sehingga ayam tadi empuk.( lebih kurang 1 1/2 jam -2 jam)
3. Apabila ayam sudah empuk , masukkan santan (yg telah ditambah air ), kerisik , serai , daun limau purut dan daun kunyit. Masak sehingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan asam keping , garam dan gula secukup rasa .
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment