Wednesday, May 26, 2010

Kek Gula Hangus a.k.a Kek Sarang Lebah

Bahan-bahan:

Bahan A

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar butter

- Goreng gula dgn api sederhana hingga perang. Masukkan air dan seterusnya butter. Biarkan sejuk.

Bahan B

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp essen vanilla

Cara:
1. Pukul telur sampai kembang dan pekat
2. Masukkan susu pekat.putar hingga rata dan sebati
3.Masukkan tepung gandum yang telah diayak dgn soda bikarbonat
4. Masukkan essen vanilla
5. Akhir sekali , masukkan gula hangus tadi. Putar hingga sebati
6. Untuk hasil yang lebih baik biarkan adunan tadi sekurang-kurangnya 3-4 jam. kemudian barulah dibakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 60 minit/ hingga masak.( sesiapa yg ada oven pelbagai fungsi 50 minit guna api bwh shj dan 10 minit guna api atas dan bawah)

( Gambar tak dimasukkan lagi.Kena cari dulu tak tahu file yg mana satu )

No comments:

Post a Comment