Sesiapa yang ingin belajar teknik atau cara menyediakan kuih talam dialu-alukan.
SELAMAT MENCUBA
Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerapu sederhana besar ( kelar 2 garis je )- taburkan / lumur dgn sedikit tepung jagung.
2cm halia ( hiris nipis dan potong memanjang )
1 biji bawang besar (potong dadu )
5 ulas bawang putih ( ketuk )
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 biji cili merah ( potong dadu).Kalau nak lebih pedas tambah dgn cili api.Ikut selera sendiri.
3 sudu besar minyak masak ( untuk menumis )
3 batang serai ( dititik / hiris nipis )
1/2 cawan air
6-10 helai daun limau purut ( hiris halus / sehelai2)
garam & gula secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara-cara:
1.Goreng ikan kerapu yang telah ditabur dgn tepung jagung tadi.Pastikan minyak banyak dan betul2 panas. Goreng seekor demi seekor.ketepikan.
2. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bawang putih dan halia.Tumis sehingga warna kekuningan dan masukkan bawang besar dan cili merah.Kacau hingga layu.
3. Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau.Masukkan air( tengok kepekatan kuah ).Masukkan serai dan daun limau purut. jika belum cukup masin atau manis masukkan garam.Kalau dah ok memadai dengan sos tu je.
4. Kalau suka boleh masukkan bunga kobis atau putik jagung.
5. Jika kuah sudah ok , masukkan ikan yg telah siap digorang tadi. Balik-balikkan dan hidang.
Catatan : Anak-anak ku , baru je 2 jam makan nasi dah lapar semula disebabkan ikan kerapu ni. Terpaksa beli ikan kat pasar borong kerana lebih murah.
No comments:
Post a Comment