Sesiapa yang nak cuba buat , dipersilakan :
Lapisan Bawah
50 g tepung jagung
50 g tepung Hoen Kwee ( putih )
110 g tepung beras
100 g gula pasir
1/2 tsp garam
220 g creamy peanut butter ( KPY guna jenama CED )
800 ml santan ( sederhana pekat )
sedikit pewarna coklat / brown colour
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend.
- Kacau di atas api yang sederhana hingga naik wap
- Tuang ke dalam loyang 10 inci x 10 inci yang di alas plastik
- Kukus lebih kurang 30 minit.
Lapisan Atas
Bahan-bahan :
Bahan A
150 g tepung beras ( KPY selalu tambah 5-10 g )
150 g tepung ubi
600 ml santan
1/2 tsp garam
pewarna hijau epal , orange red
Bahan B
200g gula
350 ml santan
3 helai daun pandan
Cara-cara:
- Panaskan bahan B hingga mendidih.
- Bancuh bahan A dan satukan dengan bahan B( dpt lebih kurang 1250 ml )
- Bahagikan kepada 5 bahagian ( 1250ml bahagi 5 = 250 ml setiap satu )
- Kukus setiap lapis 250 ml - mulakan dgn warna putih , hijau muda , putih , orange red dan hijau tua .
- Kukus setiap lapis 5 minit dan lapisan akhir selama 20-25 minit.
* Pastikan sentiasa mengelap tutup pengukus agar mengelak daripada wap air jatuh ke atas kuih talam . Takut nanti permukaan talam tidak cantik, berlubang-lubang )
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment