Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....
Pagi-pagi lagi KPY dah jenguk dapur sendiri yang lama tak berasap.....masa kanak-kanak dulu dapur memang banyak asap sebab masa tu pakai dapur kayu , pas tu dapur arang dan baru dapur gas. Sempatlah KPY zaman dulu guna dapur kayu.... puas nak hidupkan api. Tu semuanya kenangan .... kenangan yang menjadi sejarah. Anak-anak zaman sekarang semuanya tak merasa. Kehidupan pun berbeza....lebih senang dan mewah.Tak merasa susah, apa yang nak semua dapat....Itulah rezeki anak2 kita sekarang.
Banyak pulak melalut kut lain... berbalik kepada sira pisang ni...minggu pertama puasa ada ternampak kat rumah Mieza . Tu yang terliur....sebab benda ni jugak favourite KPY. Selalu nampak kat pasar ramadhan ...tapi tak berkenan sebab kuahnya cair ... nampak macam pengat pisang pulak..
Bahan:
5 biji pisang ( Yatie guna pisang nangka )
3-4 sudu gula
sedikit garam
5 biji bunga cengkih
1 helai daun pandan ( dikoyak halus )
sedikit air
Cara:
1. Panaskan gula , air dan garam. Biarkan mendidih dan agak pekat.
2. Masukkan bunga cengkih dan daun pandan.
3. Masukkan pisang yang siap dipotong.Gaulkan air gula dengan pisang. Tutup periuk lebih kurang 5 minit hingga pisang masak.
4. Siap.
yatie..hr tu pun ada mieza wat sira pisang..pakai pisang kebatu..sedap sgt sira pisang ni kan yatie..org kelantan sungguh!
ReplyDeleteyatieee lamanya umah yatie menyepi..meh ambik award meh kasi gantung kat sini pula ye yatie
ReplyDelete