Hampir dua bulan tak mengemaskini blog ni akhirnya hari ini berjaya juga. Buntu juga otak . Tak tahu nak tulis apa . Yang sebenarnya KPY bukan tak jenguk langsung blog , hampir setiap hari buat lawatan tapi tak sempat nak mengupdate . Blog kawan2 pun tak berapa sempat nak menjenguk .
Sekarang keadaan dah tak berapa sibuk sangat. Jadi untuk panas-panaskan badan ni kita mulakan dengan KUIH KOCI.
Bahan ( Tepung )
250 g tepung pulut
50 g tepung pulut hitam
1/2 tsp garam
300 - 350 santancair
1/2 tbsp tepung beras
1/2 tbsp tepung jagung
daun pisang
Cara:
1. Masukkan garam ke dalam santan cair dan kacau.
2. Tuangkan santan sedikit-sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung.Uli hingga jadi doh
3. Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong.
4.Masukkan inti kelapa dan bulatkan.
5. Masukkan ke dalam air mendidih macam nak buat kuih buah melaka.
6. Apabila sudah timbul , masukkan ke dalam santan pekat yang telah di masak.
7. Bungkus dengan daun pisang
8. Kukus selama 10 minit.
Inti Kelapa
Bahan:
250 g kelapa parut putih
100 g gula pasir
50 g gula merah
1/2tsp garam
1 tbsp tepung gandum
100 ml air
2 helai daun pandan ( disiat halus )
Cara:
1. Masukkan ke semua bahan ke dalam kuali kecuali tepung gandum.
2. Kacau hingga agak pekat dan masukkan tepung gandum.
3. Kacau hingga pekat .
4. Bulat-bulatkan inti kelapa tadi.
Santan Pekat
Bahan:
500 ml santan pekat
2 tbsp tepung beras
1/2 tsp garam
1 tsp gula
Cara :
1. Panaskan kesemua bahan di atas api sederhana hingga mendidih dan masak
yatie..mieza suka kuih koci..inti kelapa manis kan..waaaa syedap gitu..nnt letak resepi ye..by d way..welcome back dear
ReplyDelete