Friday, January 27, 2012

Kek Gula Hangus a.k.a. Sarang Lebah


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung blog KPY. Dah lama tak bersiaran. Nak kata sibuk , taklah sibuk sangat sebabnya KPY sempat je mengintai dari kejauhan blog rakan-rakan semua tapi tak sempat nak tulis komen. Ingatkan cuti seminggu sempena CNY ni sempatlah nak update blog . Nampak gayanya penyakit M ni semakin menjadi-jadi. Apa pun jom makan kek gula hangus dulu ya.

Sumber : My Resipi
Sumber : KPY ( ada sesetengah sukatan / bahan KPY dah ubah dari resipi asal )

Bahan:
1 cawan gula pasir
1  cawan air panas
90 g butter ( 2 sudu besar )
4 biji telur ( A )
1cawan susu pekat
1 tsp essen vanilla
1 cawan tepung gandum
2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp garam

Cara:
1. Panaskan gula pasir dalam periuk yg kering. Biarkan sehingga bewarna perang dan menjadi cair. Masukkan air panas .( bahan tadi akan meletup-letup buat seketika ). Kacau sehingga gula tadi hancur.Masukkan butter. Kacau hingga butter cair.
2. Pukul telur hingga pekat dan masukkan susu pekat.Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan essen vanilla.
3. Ayak tepung , garam dan soda bikarbonat. Masukkan ke dalam adunan tadi dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan sirap gula tadi ke dalam adunan. Pukul agak lama - 5 minit.
5. Kalau nak nampak lubang2 yang banyak pada kek , seelok-eloknya biarkan kek 3-4 jam sebelum membakarnya.
* KPY hanya biarkan lebih kurang 45 minit je sbb tak sabar2 nak makan.
6. Bakar pada suhu 160 darjah selcius selama lebih kurang 1 jam. Gunakan api bawah sahaja. 10 minit terakhir , barulah guna api atas bawah. Bagi yang guna oven biasa tu , gunalah cara biasa je. Kalau tak masak tambah dalam 10-15 minit je lagi masa membakar.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment