Sunday, January 29, 2012
Nasi Tomato Ala KPY
Hari ni masak nasi tomato bersama ayam masak merah. Anak yang duduk kat asrama tu siap bertanya, bila mama nak masak nasi tomato. Ke mama nak masak bila dia balik asrama? Kesian pulak mendengarnya. Jom kita layan resipi nasi tomato cara KPY.Resipi ayam masak merah next time...maklumlah mood rajin tak kunjung tiba....esok dah start kerja balik. Lepas ni nak buat urusan menggosok baju anak2 pulak. Hari2 yang sibuk bakal bermula...
Nasi Tomato
Sumber : KPY
Bahan:
4 cawan beras basmathi ( cawan periuk elektrik)
1/2 tin tomato puri
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar planta
1 cawan susu cair
1 biji bawang besar -mayang halus
2 ulas bawang putih - mayang halus
1/2 inci halia - mayang halus
rempah 4 sekawan utk menumis( kayu manis , bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga )
gula
garam
5 cawan air ( gunakan cawan yg sama utk sukat beras)
Cara:
1. Basuh beras dan toskan
2. Panaskan minyak sapi dan planta. Masukkan rempah 4 sekawan, kemudian , masukkan bahan2 yg telah dimayang halus tadi. Kacau sehingga naik bau dan warna keperangan.
3. Masukkan tomato puri - kacau biar agak masak.
4. Masukkan air dan susu cair.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan beras.Kacau dan kaupbalikkan sehingga kering.
6. Perlahankan api , tutup periuk dengan kemas dan biar sehingga masak.
* KPY guna periuk biasa je. Boleh juga kalau nak guna pengukus. Nasi elok je tak berkerak.( bila nasi sudah kering , alihkan ke dalam pengukus. )
* yatie guna beras monghul basmathi, besar dan panjang ulas nasinya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment