Thursday, June 7, 2012

Puding Permata Delima @ Red Ruby


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Cuaca yang agak panas sejak akhir-akhir ni boleh membuatkan kesihatan turut terjejas. Dari sudut lain memang la suka sebab urusan mendobi berjalan dengan lancar. Boleh 2-3 round. KPY pun sedang bercuti jadi senanglah sikit sebab tak ke mana . Duduk di rumah je. Nak keluar rumah pun fikir banyak kali.

Hari ni tiba-tiba teringin nak makan sesuatu yang segar. Tapinya red ruby kita tak lengkap. Puas pusing dengan kereta cari orang jual nangka. Biasanya banyak , tapi mungkin disebabkan musim cuti sekolah ni, penjual nangka kat tepi2 jalan pun bercuti jugak... Kalau ada nangka tu lagi meletopsss .
Yang pentingnya menjelang malam ni dah 2 kali pekena red ruby ni...sejuk terasa kat tekak...

Permata Delima
Bahan-bahan:
1. 1 biji ubi sengkuang sederhana besar - potong dadu ( kecil2)
2. 5 sudu besar tepung ubi kayu
3. 500 ml santan pekat
4. 10 sudu besar gula pasir
5. 4 ulas nangka - disiat halus ( kalau ada )
6. 1/2 tsp garam
7. ais
8. pewarna merah - secukupnya

Cara :
1. Rendamkan sengkuang yang dipotong dadu dengan pewarna merah lebih kurang 30 minit.
2. Toskan dan gaul dengan tepung ubi kayu.
3. Panaskan air sehingga menggelegak dan masukkan sengkuang tadi. Kacau perlahan dan biarkan seketika sehingga bahan tadi menggelegak kembali.
4. Angkat dan toskan.
5. Panaskan santan bersama garam - ketepikan
6. Masak gula pasir dengan air sehingga pekat. Masukkan nangka. Tutup api.
7. Cara hidang - Letakkan sengkuang dah sudah cantik , sedikit santan , air gula dengan nangka dan ais secukup rasa. Nyummmmmmm Nyummmmm.

* kalau suka boleh letak sagu biji yang berwarna warni , cendol dan bahan-bahan lain.
First time makan benda ni masa mengajar di Selayang Baru dulu. Ada orang Thai yang jual . memang sedap...

No comments:

Post a Comment