Wednesday, September 19, 2012
Kembali .....bersama...
kulit popia secukupnya
2 batang carrot
1 biji sengkuang sederhana besar
1/2 kg sayur campur ( beli kat pasar raya )
2 ulas bawang besar
1 cawan isi udang dicincang halus
3 sudu besar minyak + minyak secukupnya utk menggoreng
garam
gula
1 biji telur
Cara:
1. Carrot dan sengkuang di sagat halus.
2. Bawang besar di potong dadu
3. Tumiskan bawang besar , masukkan udang dan tumis sampai keemasan.
4. Masukkan sayur campur , gaul sebentar dan masukkan pula sengkuang dan carrot yang sudah diparut.
4. Masukkankan garam dan gula secukup rasa.
* jangan letak air , biarkan bahan-bahan agak kering.
5. Apabila sayur sudah agak lembik , tutupkan api dan angkat ke dalam bekas.
6. Keluarkan kulit popia dan letak sayuran tadi mengikut kesesuaian , gulungkan dan dihujungnya sapu dgn telur agar kulit popia tadi melekat. Susun dalam bekas macam kat atas tu..Taaaadaaaa, dah siap.
7. Siap untuk digoreng. Gunakan api yang kecil je semasa menggoreng. Goreng sehingga warna keemasan ya.
Sos:
10 biji cili kering
ulas bawang putih
1 genggam kismis
gula
cuka
garam
air
cara:
1. Cili , bawang putih dan kismis di kisar halus - tuang ke dalam periuk
2. Masukkan air ( 2 cawan ) ke dalam periuk .
3. Masukkan gula , cuka dan garam secukup rasa.
4. Masakkan sehingga pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment