Kalau ditenung-tenung dalam gambar ni roti ni macam jadi ( perasan sendiri ). Teksturnya tu dah ada ....macam roti kat pasaran jek. Tapi...... tuan sendiri pun tak berselera nak makan. Dalam hati..." lebih baik aku beli lagi senang"
Naklah cuba buat roti sendiri konon. Tapi sifat tak sabar tu memang bersarang dalam diri. Tak sabar nak tengok hasil. Belum sempat adunan tu nak bernafas , KPY dah masukkan dalam oven.Pic kat atas tu yang second round punya bakar. Okeylah sikit. Yang first punya.....malu nak tunjuk. Kalau baling kat dinding tu , melantun balik agaknya.
Resipi asal dahlah guna BM , KPY guna mixer biasa je untuk uli. Rasa2nya akan jadi kalau cukup masa untuk adunan tu mengembang. Tapi sebab tak sabar...... .Resipi tak payah tempek lagi...kalau dah jadi baru boleh letak.
sangat stres kalau buat roti tapi tak naik...kite kalau buat kek tak naik xpe lagi...tapi jangan la buat roti tak naik...hadoi...penat tangan nii menguli...kak yatie, jangan dibuang roti tu...boleh buat puding roti lagi tau! nani baru je buat puding roti kuah kastard minggu lepas. pandai2 la adjust kasi sedap...hihih
ReplyDeleteSelamat pagi Yatie,
ReplyDeleteAmie pun naik geram kalau resepi tak menjadi... tapi elok jugalah sesekali paparkan juga hasil yang tak menjadi sebagai panduan kepada yang baru nak mencuba supaya boleh bezakan mana yang jadi mana yang tidak...
Yatie..mieza nampak mcm dah ok je tu roti yatie tu..tp mmg betul bla kita wat sesuatu dan tk menjadi memang geram semacam je kan..hari tu mieza cuba wat macaron pun tk menjadi..isk gerammmm je
ReplyDelete@ Nani
ReplyDeleteUli pakai tangan.....memang terus tak buat dah. Lebih baik start enjin kereta pegi kedai beli yang dah siap.
@Kak Amie
Kadang-kadang tu ada jugak resipi yang kena banyak kali buat baru menjadi. Kena tunggu lama sikit baru buat balik.
@ Mieza
Tu la Mieza . Nampak memang okey tapi jangan tertipu dengan gambar semata-mata.