Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....
Kerabu jantung pisang....sedap juga kalau makan bersama-sama dengan nasi panas ataupun ratah saja pun ok. Penuh dengan khasiat. Kerabu ni Yatie dah buat lama , sekarang baru nak tempek kat sini.
Kalau bulan puasa ni memang best sebab kalau berkuah-kuah tu masa bulan puasa tak berapa selera..Ingat dulu masa kat kampung emak selalu buat nasi ulam....pergggh, aromanya menusuk hidung. Kat kampung senanglah nak kutip daun-daun kayu. Sekeliling rumah je....Di sini kena beli , tu pun bukan semua pucuk-pucuk yang kita nak ada...
Yatie letak bahan-bahan je ya . Tak de sukatan yang spesifik. Almaklumlah jenis yang masak pakai campak-campak je...Kalau lauk-pauk tak pakai sukatan sangat tapi kalau kek / biskut kena sukat betul2. Nanti tak menjadi pulak.
Bahan:
Jantung pisang - satu biji ( hiris halus dan celur )
Ikan kembung- 2 ekor ( rebus /kukus )*
3-4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 tsp lada hitam *
2 sudu makan kerisik
daun kesom - hiris halus
gula
garam
Cara:
1. Tumbuk bahan yang bertanda * hingga hancur.
2. Gaulkan dengan jantung pisang yang telah ditoskan .
3. Masukkan kerisik , daun kesom , gula dan garam secukup rasa.
* boleh jugak nak letak santan pekat biar kerabu berair sikit tapi kalau campur santan kena makan terus . Kalau simpan kemungkinan cepat basi.
salam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
salam kenal.. nyum nyumm sedapnya
ReplyDelete