Monday, June 13, 2011

Bulat atau Biasa

Petang Ahad lepas KPY mendonutkan diri. ( penggunaan bahasa yg TIDAK sepatutnya ).Buat yg comel2 @ mini . Kalau buat yg saiz mcm Big Apple / DD tu takut anak2 buat 'munoh'( bhs kelate atau membazir je . Nanti makan sikit , buang ...... maklumlah nampak banyak kat dapur. Buat yang comel2 ni senang sikit. Berbalik dgn tajuk N3 kat atas tu yg bulat atau biasa... mulanya KPY ingat nak buat bentuk bulat (mcm kat rumah Mieza , Izah dan Yatie ) tapi nanti banyak cakap pulak bebudak ni. Lastnya seperti kat bawah tu.....

Resipi ni KPY dapat dari Chef Danial. Resipinya memang sedap dan menjadi.

Bahan 2:

500 g tepung high protein
320 g susu cair
11 g yis segera ( kering )
40 g butter
70 g gula castor
2 g garam
1 biji telur ( A )

Cara :

1. Campurkan kesemua bahan. Pukul dengan pemutar utk roti . Gunakan speed 1 untuk kacau rata dan kemudian gunakan speed 2 ( 15 minit )

2. Setelah 15 minit , keluarkan doh dari mangkuk pemutar, rehatkan selama 5 - 10 minit.
( sebelum letak doh , taburkan sedikit tepung atas meja kerja).

3. Tekan dengan tangan , kemudian gunakan rolling - satu hala sahaja. ( ketebalan = 1 cm )

4. Sebelum tekan dgn acuan donut , angkat dgn tangan doh yg telah leper supaya tidak kecut.

5. Setelah diacu , rehatkan selama 20 - 30 minit.

6. Goreng dengan api yg kecil.

7. Setelah digoreng , angkat dan letakkan di atas tisu supaya minyak diserap. kemudian baru letakkan gula.

* adunan di atas dpt 55-60 biji mini donut.

2 comments:

  1. amboii kak..montok2 donut tu.....
    geramm mas tengok...

    ReplyDelete
  2. Disebabkan kemontokan tu la Mas , sekejap je licin diserang askar2 kat rumah ni. Tinggal gambar je......

    ReplyDelete