Jom try buat yang ni pulak. Senang dan ringkas. Resipi ni KPY dapat masa mengajar di Darul Ehsan dulu (Cikgu Akmar ). Tapi masa tu salin je resipi , buat tak pernah sebab tak ada oven pun. Hampir berbelas-belas tahunlah resipi tu tersimpan. Ni kali kedua KPY buat.
Bahan -bahan:
2 cawan buah-buahan campuran ( kering )
1 cawan gula kastor
250 g butter
2 biji telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1 cawan air ( untuk merebus )
Cara :
1. Air + buah + gula +butter direbus sehingga gula dan butter cair . Sampai mendidih. Sejukkan
2. Ayak soda bikarbonat dan tepung gandum dan tepung naik sendiri .
3. Pukul telur dan masukkan bahan tepung tadi. gunakan spatula sahaja.
4. Bila tepung dah sekata , masukkan bahan yang direbus tadi . Kaup - balikkan sehingga sekata.
5. Bakar selama 1 jam dengan suhu oven 150 darjah selcius.
* kalau letak dalam cup , masa membakar 25 minit je.
hemmm.. macam senang je, nak cuba nanti
ReplyDeleteDipersilakan Kak Syima.
ReplyDelete