Untuk minum petang ni KPY buat kuih Lompang Keledek. Buat sikit je ....kalau kuih macam ni anak-anak tak berapa suka. Lagi pun stok keledek dan santan cukup-cukup je. Jom tengok resipi. Ni kali pertama KPY buat. Tapi kalau ikut langkah yang betul InsyaAllah menjadi...Nak-nak orang yang dah biasa buat kuih-muih.
Sumber: Azimah Mansur
Resipi: KPY
Bahan A ( warna oren )
Bahan-bahan:
150 g keledek oren ( siap rebus )
75 g gula pasir
35 g tepung ubi
45 g tepung beras
1/4 tsp garam
150 ml santan
sedikit pewarna kuning telur
Cara:
1. Kisar kesemua bahan dari no.2 ke no.7. Apabila semua dah sebati masukkan keledek dan kisar sekali lagi.
2. Masukkan ke dalam acuan lompang . Pastikan acuan lompang telah disapu minyak .Isi 3/4 penuh dengan adunan tadi.Kukus selama 10 - 15 minit.
Bahan B ( putih ) - atas
40 g tepung ubi
25 g tepung beras
225 ml santan
1/2 tsp garam
Cara:
1.Satukan semua bahan B dan kacau hingga sebati.2.Tuang ke atas bahan A yang telah masak tadi. Kukus selama 10 minit atau hingga masak.
* KPY dapat dalam 20 biji. Kalau nak banyak boleh doublekan adunan.
sedapppp nyer...mieza kan suka semua jenis lompang huhuhuhu..terliur!
ReplyDeletebestnya lompang.....
ReplyDeletesuka3....
Mieza, tukang rasa kata sedap( husband). Nanti nak buat lompang lain pulak.
ReplyDeleteMas , akak sebenarnya nak buat lompang jakarta tapi terpandang keledek yang ada 2-3 ketul tu . Takut busuk jd buat lompang keledek.