Demi cinta dan kasih.....Lantas terhasillah talam yang sebegitu rupa. KPY buat khas talam ni untuk anak-anak.Memandangkan budak2 ni tak berminat dengan bahagian bawah talam yang kurang manis , lantas KPY cuba buat talam yang lemak manisnya kesemua bahagian.Tiada isi apa-apa. Cuma bermain dengan warna je. Kalau buat talam keladi , talam seri muka , talam tokyo dan macam2 talam lagi , semua ambik bahagian atas je. Siap pesan kalau mama buat , cuba buat yang atas je . Bahagian bawah tak suka....
Bahan:
Bahan:
1400 ml santan - agak pekat
300 g tepung gandum
4 biji telur ( saiz A )
3 helai daun pandan
350 g gula pasir
1 tsp garam
pewarna hijau , kuning dan pink
Cara:
1. Panaskan sebahagian santan dengan gula , garam dan daun pandan.Keluarkan daun pandan.
2. Sebahagian santan lagi , kisar bersama bahan-bahan lain - tepung dan telur.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam ( no 1 ).Kacau di atas api sederhana sehingga naik wap. Bahagikan kepada tiga bahagian - 800ml + 400 ml + 800 ml( bahan tadi boleh dapat 2000ml )
4. Kukus 800ml adunan yang telah diletak warna hijau selama 15 minit. Kemudian, lapiskan dengan 400ml adunan( warna pink ) selama 10 minit dan akhir sekali kukus 800ml adunan( warna kuning ) selama 25 minit.( untuk lapisan atas ,KPY asingkan 2 sudu dan letak warna hijau untuk buat marble ) - warna hijau tadi KPY titiskan ke atas lapisan atas sebelum dikukus.
* Pastikan sentiasa mengelap penutup kukusan agar wap air tidak menitis ke atas kuih talam .
No comments:
Post a Comment