Wednesday, February 18, 2009

Minum petangku.......


sedang bakar........


Kuih cara manis untuk minum petang Ahad lalu. Hujung minggu lalu sangat penat, petang Sabtu balik dari kerja badan terasa seram sejuk...... demam. Hari Ahad ingatkan nak buat bubur pulut hitam tapi disebabkan kesuntukan masa buat je lah kuih cara. Cepat dan mudah! Sesiapa yang nak mencuba resepi kuih cara dipersilakan.
Bahan:
250 ml santan
100 g tepung gandum
1 biji telur
daun pandan ( dikisar untuk dapatkan warna hijaunya tu .Kalau saya kelapa + daun pandan
kisar sekali .Jadikan 250ml )
garam secukup rasa
gula pasir
pewarna hijau jika perlu
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan. Kisar dengan blender(betul ke eja..) sampai tepung tak berketul.
2. Masak dalam acuan kuih cara di atas api yang kecil. Takut nanti hangus.Apabila dah letak tepung dalam acuan tu , masukkanlah gula .
3.Tunggu sampai tepung tadi berwarna keemasan dan dah masak atasnya tu , congkel dengan sudu atau garfu untuk mengangkatnya.
4. Dah sejuk boleh le makan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment