Tuesday, November 23, 2010

Kuih Cara Berlauk



Bahan-bahan ( inti -daging / ayam )
200 g ayam/daging kisar
4 ulas bawang merah -tumbuk
3 ulas bawang putih -tumbuk
1/2cm halia -tumbuk
1 biji bawang besar ( potong dadu )
2 sudu makan serbuk kari daging
sedikit minyak untuk menumis
garam
gula
Cara:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar , tumis hingga kekuningan dan naik bau.
Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk, dan
serbuk kari . Masukkan sedikit air. Tumis hinggga masak.
2. Masukkan daging kisar. Kacau sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga
masak.
Bahan tepung
250 ml santan ( tak perlu pekat )
100 g tepung gandum
1 biji telur
1/2 tsp garam
Sedikit pewarna kuning
Hiasan: cili merah yg dihiris nipis dan daun bawang dipotong halus.
Cara:
1. Kisar kesemua bahan.
2. Panaskan acuan kuih cara dan lenserkan acuan dengan minyak agar tidak melekat.
3. Isikan acuan 3/4 penuh dengan tepung. Letakkan 1 tsp inti di tengah . Letakkan hirisan daun
bawang dan cili merah.
4.Tutup acuan, biarkan masak dan keluarkan.
5. Sedia untuk dihidangkan dan ngapppp.
Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment