Thursday, October 6, 2011

Kembali.............bersama kuih koci

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat pengunjung ketuharpanasyatie



Hampir dua bulan tak mengemaskini blog ni akhirnya hari ini berjaya juga. Buntu juga otak . Tak tahu nak tulis apa . Yang sebenarnya KPY bukan tak jenguk langsung blog , hampir setiap hari buat lawatan tapi tak sempat nak mengupdate . Blog kawan2 pun tak berapa sempat nak menjenguk .



Sekarang keadaan dah tak berapa sibuk sangat. Jadi untuk panas-panaskan badan ni kita mulakan dengan KUIH KOCI.


Bahan ( Tepung )


250 g tepung pulut

50 g tepung pulut hitam

1/2 tsp garam

300 - 350 santancair

1/2 tbsp tepung beras

1/2 tbsp tepung jagung

daun pisang



Cara:

1. Masukkan garam ke dalam santan cair dan kacau.

2. Tuangkan santan sedikit-sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung.Uli hingga jadi doh

3. Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong.

4.Masukkan inti kelapa dan bulatkan.

5. Masukkan ke dalam air mendidih macam nak buat kuih buah melaka.

6. Apabila sudah timbul , masukkan ke dalam santan pekat yang telah di masak.

7. Bungkus dengan daun pisang

8. Kukus selama 10 minit.



Inti Kelapa


Bahan:

250 g kelapa parut putih

100 g gula pasir

50 g gula merah

1/2tsp garam

1 tbsp tepung gandum

100 ml air

2 helai daun pandan ( disiat halus )



Cara:

1. Masukkan ke semua bahan ke dalam kuali kecuali tepung gandum.

2. Kacau hingga agak pekat dan masukkan tepung gandum.

3. Kacau hingga pekat .

4. Bulat-bulatkan inti kelapa tadi.



Santan Pekat


Bahan:

500 ml santan pekat

2 tbsp tepung beras

1/2 tsp garam

1 tsp gula



Cara :

1. Panaskan kesemua bahan di atas api sederhana hingga mendidih dan masak

1 comment:

  1. yatie..mieza suka kuih koci..inti kelapa manis kan..waaaa syedap gitu..nnt letak resepi ye..by d way..welcome back dear

    ReplyDelete