Friday, December 9, 2011

Tepung Bungkus

Sebagai pembuka tirai setelah agak lama berehat daripada berblogging ,  KPY hidangkan rakan-rakan dengan hidangan pemanis mulut.Yeaaah...Tepung Bungkus.Pertama kali KPY buat , nasib baik menjadi. Memang dah lama teringin nak buat kuih tradisional ni. Kalau  beli , memang susah nak dapatkan yang betul2 sedap. Kuih tradisional macam ni yang pentingnya dari segi lemak dan manisnya tu. Siap beli daun pisang lagi....maklumlah kat sekitar rumah tak de pokok pisang.


Sumber: KPY

Bahan Inti:
250 g kelapa parut putih
100 g gula pasir
70 g gula merah
1 tsp garam
2 helai daun pandan - disimpul
1 tbls tepung gandum
100 ml air

Cara-cara:
1. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung gandum ke dalam kuali dan masak hingga pekat.
2. Setelah pekat masukkan tepung gandum. Kacau supaya lebih pekat. Biarkan sejuk.
3. Bulat-bulatkan inti tadi dan golekkan dengan tepung pulut supaya melekat.


Bahan Tepung:
3 cawan tepung beras
6 cawan santan yang agak pekat
1 1/2 tsp garam
1 tbs gula
Daun pisang secukupnya.

Cara:
1. Masukkan tepung beras , santan , garam dan gula ke dalam periuk.
2. Kacau di atas api yang sederhana sehingga separuh masak ( pekat )
3. Ambik 2 sudu makan tepung tadi letakkan di atas daun pisang dan letakkan  2 biji inti tadi. ( Jarakkan sedikit ).Ambil lagi 1 sudu tepung dan tutup di atas inti.
4. Bungkuslah daun pisang seperti nak buat lepat . Bungkus sampai habis.
5. Susun dalam pengukus dan kukus lebih kurang 20 - 25 minit.
6. Tunggu sejuk baru sedap dimakan.

* Suami kata tepung bungkus KPY gemuk-gemuk. Nak cepat habiskan proses pembungkusan sebenarnya. Tapi kalau nak berniaga rugiiiiiiii.

5 comments:

  1. yatie...ini feveret mieza ni kuih ni yatie..mieza boleh habis 5 biji sekali makan..mmg suka sgt dgn kuih ni..kalau beli mmg selalu tk puas hati sebab kekadang tepungnya tak lemak, intinyer tengik dll...kena wat sendiri juga baru puas hati..sedap nya yatie..

    ReplyDelete
  2. salam yatie..perghh kuih tepung bungkus ni mmg feveret akak..dh lama x makan..nk ngendeng kt sini sure dh licinkan..manala akak nk cari..nk wat sendiri cam malas lak..adoyaai!

    ReplyDelete
  3. ucu pun sama mcm mieza..ini lah kegemaran ucu selamanya..nak buat x pandai langsung...

    ReplyDelete
  4. salam yatie...kuih ni mmg kesukaan atie,mai 3 ketui :D

    ReplyDelete
  5. @ Mieza
    Memang puas hati Mieza sbb dpt buat sendiri. Kena dengan tekak .Yang penting , suami pun puji sedap.Ingat masa belajar kat U dulu ikut kawan balik kg.Awal 90an , masa sampai pagi2 kat stesen bas Pasi Mas, ada org jual kuih antaranya tepung bungkus. Belilah RM 2. Punyalah banyak - 30 ketul.Puas makan sampai tak terabis.

    @ Kak Ina
    Memang dah habis dah pun. Nanti bila Yatie buat lagi , yatie ketuk rumah Kak Ina atau pergi ke klinik terus...

    @ Ucu
    Ucu tu saja merendah diri je tu. Sekali Ucu jeling resepi terus menjadi...

    @ Atie
    Nampak gayanya semua selera kita ni sama je ya. Kuih ni memang sedapkan Atie , tapi kat pasaran kurang . kalau kat Kelantan tentu banyak dan sedap.

    ReplyDelete