Thursday, August 11, 2011

Masak Lemak Daging Salai Belimbing Buluh

Salam. Semua dah selesai berbuka puasa hari ke-11. Alhamdulillah. Kali ni nak tayang masak lemak daging salai dengan belimbing buluh.Daging salai tu order dengan kawan kat sekolah. Masam2 belimbing buluh tu ...daging salai yang lembut ....emmmm.

Bahan:
300 g daging salai
3 cawan santan
6 keping hirisan lengkuas
5 ulas bawang merah
1 cm kunyit hidup
10 biji belimbing buluh
4 biji cili hijau
garam -secukup rasa
gula - secukup rasa

Cara:
1.Tumbuk lumat lengkuas , bawang merah dan kunyit.
2. Panaskan santan, masukkan bahan tumbuk tadi. Masukkan daging salai dan kacau sentiasa
supaya kuah tidak berketul-ketul.
3. Apabila sudah menggelegak, masukkan belimbing buluh dan cili hijau. Kalau nak pedas boleh
masukkan cili api.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Bila semua bahan sudah empuk , boleh la tutup api.



4 comments:

  1. Yatie,
    sedap betul lemak daging salai tu... ada rasa masam belimbing bluh lagi, memang membuka selera kita!

    ReplyDelete
  2. daging salai mmg sedap..tp kat Tg Malim ni tak der org jual..kena gi N9 juga utk beli :)

    ReplyDelete
  3. Mieza , Yatie beli dari kawan kat sekolah ni. Abang dia ada jual daging dan ayam segar yg dtg dari area Behrang/Tg. Malim.

    ReplyDelete
  4. Kak Amie , memang kena dengan selera kita tapi anak2 saya tak memandang langsung kat lauk mcm tu....balik2 ayam sambal...

    ReplyDelete