Monday, August 8, 2011

Pengubat Rindu....

Salam Ramadhan buat semua. Pejam celik-pejam celik dah lebih seminggu kita menunaikan ibadah puasa. Semoga puasa tahun ini membawa seribu keberkatan buat semua. Dah lama KPY tak bersiaran. Malam ni , curi2 masa sikit nak tayang lemon cheese cake. Bolehlah cuba sempena Aidilfitri nanti ya....



KPY letak lemon filling dan buah-buahan sebagai hiasan.

Bahan-bahan:

Biscuit Base
100 g biskut digestive ( dihancurkan )
50 g unsalted butter
1/2 biji parutan kulit lemon
1 tsp lemon paste

Cara:
1. Cairkan butter. Masukkan parutan kulit limau dan lemon paste. Kacau sebati.
2. Tuangkan ke dalam biskut yang telah dihancurkan. Gaul dan tekankan ke dalam loyang saiz 9 inci sabagai basenya.

Cheese Filling
4 biji telur( A ). asingkan putih dan kuning.
100g gula castor
400g cream cheese
60 g butter
40 g susu segar
75 g fresh cream ( unwhipped)
40 g lemon jus
1 tsp lemon paste
50 g tepung jagung

Cara:
1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang dan jadi merenge.Ketepikan.
2. Pukul cream cheese+ butter hingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu.
3. Masukkan bahan no.1 dan kaup balikkan.Masukkan susu segar + fresh cream + lemon jus dan lemon paste.Pukul sehingga sebati dan kembang.
4. Masukkan tepung jagung dan putar sehingga sebati.
5. Bakar secara stim bath selama 1 - 1 1/2 jam dengan suhu darjah 160 darjah selsius.
6. Bila dah sejuk , bolehlah hiaskan dengan buah-buahan.

1 comment:

  1. yatie sedapnya cis cake ni...mieza ni mmg hantu cis kek..tp sesekali risau gak takut berat badan naik, tu yg asek tertunda je nak wat cis kek..bahan2 semua ada..ingat wiken ni nak wat gak laaa..terliur tgk yatie punya..copipes resepi dulu :)

    ReplyDelete