Thursday, December 23, 2010

Senang , cepat dan mudah

Sesuai untuk minum petang dan sebagainya. Nak2 musim hujan ni , kalau dapat makan puff epal yang rangup dan panas2 baru keluar oven tu , hmmm. Cubalah resipi kat bawah tu . Tu stye ketuharpanasyatie. Kalau nak senang lagi gunakan inti yg dah siap dlm tin. Rasa2nya ada jual kat pasaraya atau kedai bakeri.


* Kulit/pastry tu saya beli jenama Kawan yg square ( 10 pieces )
* Inti - kalau nak yg dah siap dlm tin pun boleh, kalau nak buat sendiri , cuba resipi di bawah. Ni
yg ketuharpanasyatie pandai2 sendiri.

Inti:

5 biji epal hijau ( kupas dan potong dadu )
8 sudu besar gula ( asingkan 2 sudu untuk buat gula hangus )
50 g butter
1/2 tsp garam
1/2 tsp serbuk kulit kayu manis
sedikit air

Cara:
1 . Panaskan kuali ( kuali perlu kering ). Masukkan 2 sudu besar gula dan jadikan gula hangus.
Tak perlu perang sangat nanti takut pahit.

2. Masukkan sedikit air dan butter. Bila butter sudah cair , masukkanl lebihan gula dan epal.
Kacau dan gaulkan.

3. Masukkan garam dan serbuk kayu manis.

4. Sentiasa kacau hingga bahan jadi agak kering.

5. Tunggu sejuk sebelum letak atas kulit pastry. Lebihan inti boleh disimpan dalam peti utk
buat kali kedua.

* Kalau rasa terlebih manis atau kurang manis , boleh ubah sendiri resipi. Yg penting kena dengan selera tukang buat ya.

* Kulit pastry pastikan sejuk atau lembut sblm letak inti. Ketuharpanasyatie letak inti satu
bahagian kulit dan lipat. Tepinya tekan dgn garfu. Bahagian atas tu saya toreh2kan dgn pisau
dan sapu dengan kuning telur.

* Loyang perlu disapu dgn butter takut melekat. Bakar pada suhu 180 darjah celcius hingga
keperangan. ( agak2 dlm 20 minit ) .


Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment