Thursday, March 17, 2011

Projek Masa Cuti - Serunding Daging a.k.a. Sambal Daging

Memandangkan cuti sekolah masih berbaki dan tentera2 tak ada kat rumah. Semuanya dah diposkan ke rumah nenek mereka , maka aktiviti yang dah lama dirancang telah terlaksana.




Daging yang telah lama duk terperap dalam peti ais dan menyempitkan ruang. Maka semalam projek pun bermula dengan merebus daging dan menyiat-nyiat supaya halus. Ambik masa juga menyiat daging. Kalau saja2 tu memang lebih baik beli je. Oklah kita layan resipi dulu.

Bahan-bahan: ( tidak ada sukatan yg tepat , ikut kesesuaian je )

Daging yang telah disiat2 ( 1 - 1/2 kg)
Bawang merah - 15 -20 ulas
Bawang putih - 10 ulas
Cili kering - 30 tangkai ( kalau suka pedas tambah lagi )
Halia - 1 ketul ( 100g )
Serbuk ketumbar - 2 sudu makan
Santan - 1 kg
garam
gula



Cara:

1. Mesin bawang putih , cili dan halia. Masukkan ke dalam kuali.
2. Masukkan santan ,bawang merah yang dimayang halus dan serbuk ketumbar. ( yg jual kat pasaran guna ketumbar biji )
3. Masukkan daging. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5.Kacau sampai kering. ( Ambik masa berjam-jam jugalah. Semasa daging telah hampir kering , gunakan api yang perlahan takut berkerak dan hangit )

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment