Bahan :
Ubi keledek yang telah direbus ( rebus bersama garam )- ikut suka banyak mana.Lebih cantik
guna keledek warna oren .
Tepung gandum
gula ( diisi dalam kuih )
minyak untuk menggoreng
Cara :
1. Tumbuk ubi keledek yg telah empuk tadi.
2. Gaulkan dengan tepung gandum sehingga adunan tadi tak melekat kat tangan. Kalau adunan
lembik , tambah je tepung. Jangan sampai tepung melebihi ubi keledek , nanti keras dan tak
sedap.
3. Bila adunan dah siap , bulatkan sebesar bola ping pong dan leperkan . Masukkan sedikit gula
ke dalam adunan leper tadi dan tutup mcm buat karipap. Bentukkan jadi bujur.
4. Goreng dengan api yang sederhana kecil . Apabila dah keemasan , bolehlah diangkat.
ya Allah sedapnya cik mek molek ni yatie..suami cukup suka..dulu tanam keledek bakang umah..senang nak buat...cuti sekolah yatie tak blk kelantan ke?
ReplyDeleteMieza , Yatie sebenarnya kg kat Temerloh. Emak dan ayah asal Kelantan tapi dah lama menetap dan berkampung di Temerloh. Saudara-mara memang ramai kat Kelantan. Jarang pergi ke sana sbb adik beradik semua di sini.
ReplyDelete