Sunday, June 19, 2011

Talam Sagu Durian



Petang minggu ni KPY buat talam sagu durian. Yummmmm. Sedap sangat. Baru sekejap tadi husband balik dari Shah Alam , dia bukak tudung saji ada talam dalam pinggan seperti gambar kat atas tu. KPY cakap makanlah....Dia kata ....Ngapa ? tak menjadi ke? Beriya-riya suruh makan tu... Bila husband makan sepotong ... tak terkata dia ....ooooo sedapnya.

Durian tu KPY beli kat luar Giant masa pergi ambik anak dari tuisyen. Walaupun mahal sanggup beli sebab dah lama tak makan durian....Layan resipi ya. Buat sikit je. Kalau kawan2 nak buat saiz biasa tu 10 inci x 10 inci kena buat double lah ya.



Lapisan Bawah:
140 g sagu kecil ( mata ikan ) - basuh dan toskan

40 g sohon ( rendam hingga lembut dan potong pendek )

25 g kelapa parut putih

200 ml santan

1/2 tsp garam

pewarna hijau



Cara:

1. Gaulkan kesemua bahan di atas dan tuang ke dalam loyang bersaiz 7 inci x 7 inci yg dialas plastik.

2. Kukus selama 20 minit



Lapisan atas :


125 g isi durian

1 biji telur (A )

300ml santan pekat( perahan pertama )

100 g gulapasir

55 g tepung gandum

2 tsp tepung jagung

1/2 tsp garam

pewarna kuning



Cara :

1. Kisar semua bahan. Panaskan di atas api hingga naik wap.

2. Tuang ke atas lapisan pertama tadi . Kukus selama 25 minit atau hingga masak.

* Pastikan wap air pada penutup kukusan sentiasa dilap agar tidak menitik ke atas talam tadi .

kalau ada air menitik talam jadi tak cantik - berlubang-lubang.

2 comments:

  1. mieza tak penah makan durian mcm ni..mieza reti mkn durian dgn pulut je..kalau dah dimasak begini tak penah..sedapnya durian kan..tp skg bukan musin duyan kat perak ni..kalau ada pun mahalnya bukan main lg..:)

    ReplyDelete
  2. akak..first time dengar talam sagu durian..
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete