Saturday, June 18, 2011

Daging Singgang

Hari ni kita masak lauk yang tak de lemak-lemak atau masak benda2 manis.Masak lauk yang masam2 je- rebus air je dan bagus untuk kesihatan ( agaknya -tapi daging tu kalau yang ada lemak/urat2 sikit tu lagi sedap ). Ni cara masak stail KPY. Ada la bahan yg tak sama dengan org lain.


Daging Singgang


Bahan :

300 g daging - dihiris nipis

3 ulas bawang merah - mayang

3 ulas bawang putih - mayang

2 cm halia - hiris nipis ( mcm gambar )

2 cm lengkuas - hiris nipis

5 keping asam gelugur

garam

cili kering - 2 tangkai / cili api ( ikut suka tahap kepedasannya )

1500 ml air ( agak banyak utk 300g daging tu , tapi sebab kita nak rebus lama sikit-nanti air tu

akan berkurangan sementara daging empuk )
* KPY tak letak rempah ketumbar tapi ada org letak


Cara :

1. Masukkan kesemua bahan kecuali garam. Rebus sampai daging empuk .

2. Masukkan garam secukup rasa.

* boleh la kalau nak letak penambah perasa ( tok aji ) - sikit je...

No comments:

Post a Comment