Sunday, July 3, 2011

Lompang Keledek

Petang minggu ni KPY tak ke mana-mana. Duduk kat rumah menyiapkan rutin suri rumah. Tapi tak siap pun. Tidur je lebih .....badan terasa penat , tak cukup rehat memandangkan dah tiga minggu berturut2 kena bertugas hari Sabtu. Hari minggulah nak buat semua kerja2 yang tertunggak .

Untuk minum petang ni KPY buat kuih Lompang Keledek. Buat sikit je ....kalau kuih macam ni anak-anak tak berapa suka. Lagi pun stok keledek dan santan cukup-cukup je. Jom tengok resipi. Ni kali pertama KPY buat. Tapi kalau ikut langkah yang betul InsyaAllah menjadi...Nak-nak orang yang dah biasa buat kuih-muih.





Lompang Keledek

Sumber: Azimah Mansur
Resipi: KPY
Bahan A ( warna oren )
Bahan-bahan:
150 g keledek oren ( siap rebus )
75 g gula pasir
35 g tepung ubi
45 g tepung beras
1/4 tsp garam
150 ml santan
sedikit pewarna kuning telur

Cara:
1. Kisar kesemua bahan dari no.2 ke no.7. Apabila semua dah sebati masukkan keledek dan kisar sekali lagi.
2. Masukkan ke dalam acuan lompang . Pastikan acuan lompang telah disapu minyak .Isi 3/4 penuh dengan adunan tadi.Kukus selama 10 - 15 minit.



Bahan B ( putih ) - atas


40 g tepung ubi


25 g tepung beras


225 ml santan


1/2 tsp garam


Cara:

1.Satukan semua bahan B dan kacau hingga sebati.
2.Tuang ke atas bahan A yang telah masak tadi. Kukus selama 10 minit atau hingga masak.
* KPY dapat dalam 20 biji. Kalau nak banyak boleh doublekan adunan.

3 comments:

  1. sedapppp nyer...mieza kan suka semua jenis lompang huhuhuhu..terliur!

    ReplyDelete
  2. bestnya lompang.....
    suka3....

    ReplyDelete
  3. Mieza, tukang rasa kata sedap( husband). Nanti nak buat lompang lain pulak.

    Mas , akak sebenarnya nak buat lompang jakarta tapi terpandang keledek yang ada 2-3 ketul tu . Takut busuk jd buat lompang keledek.

    ReplyDelete