Saturday, May 21, 2011

Jom.... kuih bakar pulak

Gambar dulu2.... cuma nak kongsi resepi je.


Baru keluar dari oven dah kena serbu dgn 'my partner ' . Tu yg rongak semacam je.Tak sempat nak potong lawa2.


Resipi ni KPY dapat daripada kawan masa sama2 mengajar di Selayang dulu. Thanks Ila resipi kuih bakar yang sedap ni.


Bahan2 :

5 cawan santan ( yang dah diblend dgn daun pandan ) - dah hijau

2 1/2 cawan tepung gandum

5 biji telur ayam

1 cawan gula pasir

1 tsp garam

100 g butter

1 tsp perisa rose

bijan ( untuk tabur kat atas )


Cara:

1. Panaskan oven - 200 darjah celcius

2. Blend semua bahan di atas kecuali perisa rose dan bijan

3. Tuangkan bahan tadi ke dalam loyang yang telah di sapu dengan butter di bahagian bawah

dan tepi.( KPY lenser dgn butter yang banyak ).

4. Masukkan perisa rose dan kacau dengan sudu sekata .

5. Bakar selama 1 jam atau hingga keperangan.

6. 20 minit pertama , taburkan bijan di atas permukaan dan teruskan proses membakar hingga

masak.


* dalam gambar kat atas tu KPY guna aluminium foil sbg alas , tapi lebih sedap guna cara kat

atas tu.

* Rasanya lemak , manis tak sama dengan yang dijual kat luar.


.....Cuba,cuba,cuba, .Jangan tak cuba. ....


1 comment:

  1. Nampak sedap nye. Hehe bhgn kene serbu tu la best, bukti terlalu sedap kena mkn terus dr tray..huahuahua~

    ReplyDelete