Tuesday, May 17, 2011

Permintaan kawan-kawan ......Talam Peanut Butter

Talam Peanut Butter yang dibawa untuk makan -makan kat sekolah.





Yang nampak seketul tu , kuih kole kacang.

Sesiapa yang nak cuba buat , dipersilakan :

Lapisan Bawah

50 g tepung jagung


50 g tepung Hoen Kwee ( putih )


110 g tepung beras


100 g gula pasir


1/2 tsp garam


220 g creamy peanut butter ( KPY guna jenama CED )


800 ml santan ( sederhana pekat )


sedikit pewarna coklat / brown colour


Cara-cara:



  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend.

  2. Kacau di atas api yang sederhana hingga naik wap

  3. Tuang ke dalam loyang 10 inci x 10 inci yang di alas plastik

  4. Kukus lebih kurang 30 minit.


Lapisan Atas


Bahan-bahan :


Bahan A


150 g tepung beras ( KPY selalu tambah 5-10 g )


150 g tepung ubi


600 ml santan


1/2 tsp garam


pewarna hijau epal , orange red


Bahan B


200g gula


350 ml santan


3 helai daun pandan


Cara-cara:





  1. Panaskan bahan B hingga mendidih.


  2. Bancuh bahan A dan satukan dengan bahan B( dpt lebih kurang 1250 ml )


  3. Bahagikan kepada 5 bahagian ( 1250ml bahagi 5 = 250 ml setiap satu )


  4. Kukus setiap lapis 250 ml - mulakan dgn warna putih , hijau muda , putih , orange red dan hijau tua .


  5. Kukus setiap lapis 5 minit dan lapisan akhir selama 20-25 minit.


* Pastikan sentiasa mengelap tutup pengukus agar mengelak daripada wap air jatuh ke atas kuih talam . Takut nanti permukaan talam tidak cantik, berlubang-lubang )



Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment